de begindagen van iets of iemand


de begindagen van iets of iemand 1.0

de periode of fase waarin iets of iemand aan het begin van zijn ontwikkeling stond

Algemene voorbeelden


Met een kostbare inkunabel - een zogenaamde wiegedruk, een kleinood uit de begindagen van de boekdrukkunst - op weg naar het Amsterdamse Rijksmuseum voor verder onderzoek, ontsnapt de onfortuinlijke inkunabelist ei zo na aan een historische ramp. Hij slipt met zijn fiets, de inkunabel verwisselt bagagedrager voor tramrails en wordt net niet tot stof verpulverd door een tram, die natuurlijk net op dat moment komt aanrijden.

De Standaard,

Vanwege zijn esthetische vermogen en grote technische vaardigheid bij het vastleggen van architectuur en landschap mag Baldus (1813-1889) een van de sleutelfiguren uit de begindagen van de (Franse) fotografie worden genoemd.

NRC,

De eerste enigszins volwaardige producten van het nieuwe medium film waren erotische en humoristische filmpjes. Uit die begindagen stamt dus ook de eerste komische (slechts enkele minuten lange) film. Deze eerste film met een verhaallijn werd door de broers Lumière vertoond in 1895.

http://www.digischool.nl/ckv1/film/filmkomedie.htm,

Na jaren repeteren en enkele belangrijke concerten kregen ze een contract bij de onafhankelijke firma A.R.S. In hun begindagen spiegelden de heren zich aan Amerikaanse helden als Public Enemy en LL Cool J. Wouters: "Vooral politieke teksten spraken ons aan."

De Standaard,